Pàgines

IMPRIMIR

Print

23/4/11

RECULL D'AMANIDES DELS OIENTS DE RAC1


Amanida verda – Glòria
Un llit de rúcula, una pera crua tallada molt prima i formatge parmesà ratllat per sobre. Hi tirem oli i sal. El vinagre no hi va bé.

Amanida de mongetes seques amb bacallà – Pilar (Lleida)
Fem escalivada de pebrot i aubergínia, tot tallat ben petit. Tallem un all picat, ceba i les mongetes i bacallà esqueixat. S’hi posa sal, oli i pebre.

Amanida de llenties – Mercè
A banda de les llenties petitones, hi posem tonyina, ceba, tomàquet i fem una vinagreta amb oli d’oliva, vinagre de mòdena i sal.

Amanida de gírgoles – Núria
Enrossim uns pinyons a la paella. Els retirem i fem el mateix amb all, que el retirarem i no el farem servir però l’oli n’agafa el gust. Passem les gírgoles per la paella i hi afegim poma, amb una mica de vi blanc perquè redueixi. Les gírgoles, els pinyons i les pomes han de ser tebis.Es posa tot en un bol i l’amanim amb vinagre de mòdena.

Amanida de pasta – Laura Oliva
La fem amb llacets de pasta, formatge fresc, salmó fumat i caviar. S’amaneix amb oli d’oliva.

Amanida de taronja i tonyina – Alberto Parias
La fem amb taronja tallada petita, ceba fresca (cebolleta) tallada també petita i trossos de tonyina. Afegim un punt de sal i una mica d’oli d’oliva verge. Va millor si la deixem refredar un mica.

Amanida de col – Cristina Cubero
Agafem una col i la tallem per la meitat, que quedi molt prima. Es fa una barreja de oli, sal, vinagre i un all molt picat amb el minipimer i s’afegeix una mica d’aigua a la mescla. Tot s’afegeix a la col. Es barreja bé i es deixa que agafi el gust i no quedi la col tan dura (que es comenci a estovar).

Amanida de tomata – Maia
La fem amb tomata de la pera, síndria, nespres, formatge fresc i nous. Tot amanit amb un bon oli d’oliva, vinagre de poma i vinagre de mòdena.

Vinagreta – Esteban (Vidreres)
A casa el que fem és una vinagreta amb vinagre de mòdena, grans de cilantro, de pebre i alls, i queda com una maionesa fosca que dura uns quants dies a la nevera de casa. Serveix tant per amanir com per acompanyar peix o verdura fregida.

Amanida de meló
Agafem meló (tipus “pepino” es a dir, el que surt malament), tallat a daus, enciam, bacó fregit, ou dur i salsa rosa.


Amanida de cap i pota- Rosa Maria
Et fas tallar per la tripaire el cap i pota a llesques fines. A casa li fas un bull amb 4 herbetes, i ho deixes refredar. A banda piques molt finet pastanaga, ceba, i pebrot verd. S’afegeix al trocets de cap i pota i s’amaneix amb sal oli i vinagre al gust. Es posa a la nevera a refredar, es va remenant de tant en tant i es rectifica d’amanit si cal.

Amanida de tersos i tendres – Roger Miralles
Es fa un escabetx (jo el faig de sardina) i la bresa la fas amb força pastanaga, ceba, si hi tens calçots, si hi tens porro, etc. Serveixes l’escabetx -sense espina- i al damunt hi poses les mateixes coses de la bresa però crues. Amaneixes amb l’amaniment de l’escabetx.

Amanida de pastanaga, pinya i cranc – Elena Cortinas
Es ratllen gruixudetes un bon manat de pastanagues (de les que porten les fulles verdes), s’hi posa pinya fresca a trossets y gambes pelades y surimi a trossos. S’amaneix amb vinagreta balsàmica o amb salsa rosa, i es deixa a la nevera.


Amanida de patata i mostassa – Laura Oliva
La fem amb patata bullida a daus, pebrot vermell cru a tires i ventresca. Salsa calenta mostassa dijon i crema llet.

Receptes amanides sense enciam – Míriam Moysset
Llenties bullides de pot netes i escorregudes. Posar en un plat i afegir daus de pernil serrà, ou dur ratllat, tires de pebrot escalivat i un parell d’anxoves de l’escala. Vinagreta amb oli, vinagre, sal i pebre. També podem fer una amanida de mongeta verda: Mongeta verda bullida, preferiblement natural, rodona i al dente. Escórrer i posar en un plat. Afegir tomata cherri tallats per la meitat, tonyina de la bona (pot de vidre) i talls finets de parmesà. Amanir amb vinagreta d’oli imòdena, sal i pebre.


Amanida de llenties – Albert Vitó (Terrassa)
La faig amb llenties, ceba, tomàquet, cogombre, etc… tot tallat molt petit. L’amaneixo amb un rajolí d’oli, sal i un bon raig de gaspatxo.

Amanida variada
La fem amb una barreja d’enciams i fruits secs (nous, festucs, avellanes, panses…). Afegim maduixes, una torradeta molt prima per persona, un tall de formatge de cabra també per persona, vinagreta de mel, sal i oli. S’agafen els fruits secs i s’esmicolen (excepte les panses), tallem les maduixes a trossets, ho barregem amb els enciams, i els fruits secs. Sobre la torrada posem el formatge i ho posem al forn uns minuts fins que es torri. Emplatem amb la torrada i el formatge damunt i amanim.


Amanida d’espinacs – Laura Oliva
La fem amb espinacs crus, anxoves, formatge manxego i codony. Amanit amb vinagreta mel i vinagre jerez.


Amanida dolça – Neus Pla
La fem amb una bossa de espinacs petits, un decilitre d’una fruita seca de bosc que venen en bosses (Cranberry), 4 figues fresques tallades al llarg amb 4 trossos, daus de formatge de cabra, nous, sal i pebre negre, amanit amb oli d’oliva verge i vinagre balsàmic de fruites o bé de mango o figues o grosellas.

Enciam amb escabetx – Dolors de Banyoles
La fem amb varietat d’enciams al gust amb carn de guatlles escabetxades i ho amanim amb l’escabetx fred juntament amb la ceba la pastanaga i l’all.

Per l’escabetx necessitem: 4 guatlles de pagès, 2 fulles de llorer, 3 grans d’all, 1 ceba de Figueres, 1 pastanaga, 1 porro, 1 got de vnagre blanc, 1 got de vi blanc, 1/2 culleradeta de pebre vermell mòlt, 300 cl d’oli d’oliva de 0,4º, sal , pebre, farigola i romaní.

Amanida de la Manxa – Agustí
La fem amb tomàquet madur tallat a daus, tonyina (si és en escabeix millor), ou dur ratllat i ho amanim amb oli, sal i comí. Es remena tot bé i es serveix ben fred.


Amanida d’espàrrecs verds i tomàquets cherry – Gemma Morales
Els ingredients per 4 persones són: 1 Kg d’espàrrecs verds, 250 grams de xampinyons laminats, làmines de salmó fumat, làmines de formatge parmesà, tomaquets cherry, 8 llesques petites pa integral torrat, 2 cullerades d’oli oliva verge extra, 3 culleretes de vinagre, una mica de sal i pebre negre i 2 culleretes de julivert picat.

Rentar els espàrrecs i treure les puntes llenyoses. Escaldar-los en aigua i sal, de manera que quedin una mica “al dente”. Un cop escaldats escórrer els espàrrecs, i passar-los per un paella amb una mica d’oli d’oliva, junt amb les làmines de xampinyons. Tallar els tomàquets per la meitat. Afegir fines làmines de salmó fumat i formatge parmesà entrellaçades a l’amanida. Barrejar el vinagre, la sal i el pebre amb una mica d’oli d’oliva per obtenir una vinagreta i amanir les verdures. Barrejar amb cura i espolsar per sobre l’amanida el julivert. Posar les torrades a un cantó del plat. L’amanida quedarà més bona si la deixem reposar uns 20 minuts.

Amanida el Port d’Envalira – Mercè (Montgat)
Es fa amb xicoilles del Port d’Envalira, que ara és el temps de collir-les, una vinagreta i olives negres.


Esqueixada – Maria
Faig l’esqueixada amb pebrot verd, vermell i també pebrot escalivat. L’hi afegeixo patata (abans bullida amb pell) i la tallo petita, tot barrejat. Queda una esqueixada que serveix com un plat únic.
Amanida de patata a la colombiana – Josep Lluís Sirvent

Primer de tot es bullen les patates. Mentrestant, tallem la ceba a trossos no gaire petits. Un cop tallada, la deixem en remull durant una bona estona i a l’aigua hi afegim un bon raig de vinagre, per treure-l’hi la fortor de la ceba.

Un cop bullides les patates, les pelem, les tallem a daus i les col·loquem en una font. Seguidament colem la ceba i l’afegim a les patates amb el julivert i ho barregem. Després hi afegim la meitat del recipient de maionesa, i a l’altra meitat (la que queda al pot) hi afegim la mostassa i ho barregem. Hem de ser generosos amb la mostassa. Ho acabem d’afegir a la font i ho remenem perquè quedi tot ben repartit.

Per acabar, deixem que es refredi i després ho guardarem a la nevera. Recomano que l’amanida es faci el dia abans de ser menjada.

Amanida de patata – Rosa
Es bull la patata amb pell tallada a rodanxes. En un bol piquem de tot: tomàquet, ceba, alls tendres, pebrot de dos colors, olives farcides, ou dur, anxoves, tonyina, bacallà esqueixat… S’amaneix amb oli d’oliva, un vinagre suau, sal i alfàbrega. Tot això es posa damunt les patates. És una vinagreta que es pot posar també sobre les mongetes tendres o l’enciam

Amanida de bacallà amb taronja – Carme Garcia
Tallem les taronges a trossos i les posem en un bol de vidre. Hi afegim ceba tendra molt picada i un o dos ous durs (també trinxadets). A tot això hi afegim el bacallà dessalat i tallat (com si estigués esqueixat), ho remenem bé i afegim un bon raig d’oli d’oliva. Si no tenim bacallà podem fer la mateixa amanida amb tonyina de llauna.