Les receptes del Fermí Puig
Per fer un ànec amb peres podem comprar un ànec de gla, de quilo o quilo i mig. Aquestes peces senceres són extraordinàries, però si el fem tallat a quartos, agafem els talls, els salpebrem, els passem per farina blanca i els fregim amb oli. Un cop fregits els retirem en una cassola. Amb aquell mateix oli hi farem un sofregit de ceba, all, porro, herbes aromàtiques, tomàquet i una mica de vi. Un cop fet el sofregit el tirem a la cassola amb brou de malalt o aigua i es deixa que vagi fent xup-xup. La farina que tenia l’ànec farà que la salsa vagi lligant i al final hi posem les peres (prèviament cuites amb una mica de sucre). Si posem les peres crues les hem de tirar a la cassola l’últim quart d’hora perquè es coguin. La pera no donarà un gust gaire extraordinari a l’ànec, però ajudarà a rebaixar-li el greix i li donarà un contrast de gustos. Tot plegat ha de coure entre tres quarts d’hora i una hora.
Una altra possibilitat és fer l’ànec sencer, salpebrat amb pells de taronja a dins. Es fa en una cassola al forn amb una mica d’oli i ginebró. Un cop cuit es pot acompanyar amb pomes de les vermelles o préssecs. La fruita es talla a grills grans i amb pell. La fruita la caramel·litzem primer una mica a la paella amb una mica de mantega. Es posen amb l’ànec al forn i fem la nostra salsa a banda per tirar-ho a sobre.
Les receptes dels oients
Pollastre amb peres – Anna López (Blanes)
Pelem les peres i les bullim. Salem el pollastre i el fregim en una paella tallat a quarts. A banda fem un picada amb galeta, all i julivert, sal, pebre i una mica de vinagre. Fem un sofregit de ceba i tomàquet, on afegim també una mica de porro i pastanaga per donar-li més gust. Quan ja agafa color hi posem el pollastre i la salsa picada que hem fet abans i tapem la cassola. Es cou al forn tres quarts d’hora. A continuació hi afegim les peres i ho deixem coure 5 o 10 minuts vigilant que no ens quedem sense suc.
Rap amb poma al cava – Berta (Terrassa)
En una paella amb oli hi tirem un grapat de pinyons torrats i un rajolí de vinagre de Mòdena. Deixem que redueixi. Ho retirem. Posem de nou oli i una mica de mantega a la paella i sofregim ceba. Quan es comenci a quedar daurada hi tirem poma tallada petita i una mica de cava. S’ha de deixar fer a poc a poc a foc baix. En una altra paella fregim el rap. Quan comença a daurar-se el traiem i el posem en una safata pel forn. Li tirem per sobre l’oli amb el vinagre i els pinyons que hem fet abans. Es deixa fer al forn uns 8 o 10 minuts. Ho servim en una safata amb els pinyons, la poma i la salsa que ens ha quedat per sobre. Es pot tirar també una mica d’all i julivert per sobre.
Llenguado amb pinya – Núria Garcia (Sant Celoni)
Tallem la ceba en làmines i la fregim amb oli a la paella. Abans que quedi rossa hi tirem un got de vi blanc i pinya natural tallada a trossos. Mentrestant escalfem el forn a 180 graus. En una safata hi posem oli, el llenguado cru, el sofregit de ceba i la pinya. Ho tapem amb paper de forn o paper d’alumini perquè cogui com si fos papillota. També s’hi poden afegir gambes petites pelades o pastanaga tallada petita per completar el plat.
Aquesta recepta també la faig en altres ocasions canviant el llenguado per llom de porc prèviament fregit mirant que no quedi sec.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada